CO2-prestatie­ladder

CO2-prestatie­ladder

Elke dag bouwen wij aan een groenere en schonere wereld. Wij helpen organisaties bij het maken van de stap naar fossielvrij wegtransport. Het is onze verantwoordelijkheid om goed te doen. Goed te zijn. Daarom willen wij graag onze eigen CO₂-voetafdruk verlagen met als doel om in 2026: 96% minder CO uit te stoten (ten opzichte van 2022).

CO2 voetafdruk

Onze CO2-voet­afdruk

De CO₂-prestatieladder helpt ons om erachter te komen hoeveel CO₂ we uitstoten én om ervoor te zorgen dat dat steeds minder wordt. Deze ladder bestaat uit 5 niveaus. Op niveau 1 zijn de eisen het lichtst en op niveau 5 het zwaarst. Dit is een aanpak die is ontwikkeld door de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO)

Eind 2023 wil Rolande gecertificeerd zijn op niveau 3. Bij niveau 3 gaan we aan de slag met de uitstoot van de eigen organisatie (ook wel scope 1 & 2 genoemd). De eerste stappen zijn gezet. We hebben inzicht in het eigen verbruik op kantoor, het magazijn en onze tankstations. Ook de CO₂-uitstoot van ons wagenpark en de zakelijke reizen zijn in kaart gebracht.

Resultaten CO2-prestatieladder
CO2-prestatieladder overzicht 2022

Hoe gaan wij onze CO2-uitstoot verlagen?

Wagenpark vergroenen
  • Elektrische auto’s op groene stroom
  • Bio-CNG auto’s
Tankstation
  • Inkoop groene stroom voor alle tankstations
  • Groene stroom produceren d.m.v. zonnepanelen
Kantoor en magazijn
  • LED Lampen & bewegingssensoren
  • Groene stroom inkopen
  • Gas vergroenen met certificaten (GVO’s)
  • Milieuvriendelijke kantoorartikelen
Zakelijke kilometers
  • Vliegreizen vervangen door reizen met trein
  • Gedeclareerde kilometers vervangen door OV, fiets of elektrische auto

Meer weten? Bekijk het overzicht met de CO2 reductie per maatregel.

Daarnaast leveren we een belangrijke bijdrage op het gebied van CO2-reductie door:

Tilburg laadplein Rolande

Laadplein Tilburg

Het is onze missie om al het zware wegtransport op een fossielvrije brandstof te laten rijden. Vanaf 1 januari 2025 mogen bij zo’n 40 gemeenten in Nederland bedrijfswagens de binnenstad niet meer in rijden. Deze zero-emissiezone (uitstootvrij gebied) geldt ook voor de binnenstad van Tilburg en Eindhoven. Daarom onderzoeken we samen met onze klant hoe we kunnen helpen met zero-emissie transport in Tilburg.

Diesel aggregaat op HVO

We zetten ons elke dag in om een leefbare aarde en mooie toekomst achter te laten voor onze kinderen. Wij geloven dat toekomst groen is. Hier dragen wij ons steentje aan bij door elke dag te werken aan 100% schoon wegtransport. Als trotse sponsor van het internationale cyclocross event GP Oisterwijk vinden wij het belangrijk om de jeugd een belangrijke rol te geven. Zij zijn immers de toekomst. Daarnaast hebben we het evenement groener gemaakt door de generatoren te verduurzamen met duurzame diesel: HVO100. Daarmee bespaart GP Oisterwijk tot wel 90% CO2-uitstoot t.o.v. diesel. De komende jaren willen samen met GP Oisterwijk onderzoeken hoe we dit evenement nóg groener kunnen maken.

CO2 beleid Rolande

CO2 reductie in ons vak! We doen het samen. Want de toekomst begint vandaag. Wil je meer weten over ons CO2 beleid?