Rolandes Bio-LNG fabriek geeft groen alternatief voor diesel
Geplaatst op
03/01/2022
Categorie
Nieuws, Nieuwsberichten
De missie van Rolande is duidelijk: zwaar wegtransport laten rijden op Bio-LNG, een zelf geproduceerd vloeibaar biogas. Onlangs openden ze de twintigste LNG-tankstation, en te zijner tijd gaat de eerste Bio-LNG fabriek draaien, in Leeuwarden.
Zo zijn er al verschillende grote bedrijven die voor de milieubewustere LNG-trucks kiezen. De Brabantse vestigingen van Albert Heijn worden al bevoorraad met trucks die rijden op de LNG van Rolande. Daarnaast is PostNL ook een grote klant van Rolande, en kiezen grote bedrijven, zoals Unilever en Ikea, steeds vaker voor wegtransport op LNG. Wanneer in Nederland een truck op LNG loopt, is de kans groot dat het bedrijf klant is bij Rolande. Rolande heeft inmiddels dertien LNG-tankstations in Nederland, twee in Belgie en heeft onlangs zijn vijfde tankstation in Duitsland geopend.
Daar zijn ze bij Rolande zeer trots op. De afgelopen tien jaar zijn is Rolande meegegroeid met de ontwikkeling van LNG. ,,Van de allereerste handgeschakelde LNG-trucks met weinig pk’s naar de trucks van nu die competitief zijn met de huidige dieseltruck. En het ontwikkelen van Bio-LNG: hetzelfde product, maar dan gemaakt van gft, slib, afval en mest,” zegt marketingdirecteur Leila Mulder van Rolande. ,,We doen echt mee aan de energietransitie. Het gaat vaak over zonnecollectoren en groene stroom, maar de transport- sector is hartstikke belangrijk.”

LNG is goedkoper
Maar waarom zou Rolande niet gaan voor trucks op elektriciteit of waterstof, gezien aardgas ook een fossiele brandstof is? Jolon van der Schuit, algemeen directeur van Rolande, geeft aan dat de kracht van Rolande zit in het feit dat ze gaat voor het alternatief dat het groenste én economisch meest mogelijk is. ,,Een dieseltruck kost 100.000 euro, eentje die rijdt op LNG 20.000 tot 30.000 euro meer. LNG is dan weer goedkoper dan diesel. Als je – en de gemiddelde vervoerder komt daar makkelijk aan – 80.000 tot 100.000 kilometer per jaar rijdt, ben je ongeveer hetzelfde kwijt als met diesel. Met meer kilometers wordt het zelfs goedkoper.”
Met het openen van twaalf tot veertien LNG-tankstations én het te zijner tijd openen van een van de eerste Bio-LNG fabriek in Nederland legt Rolande de lat hoog. LNG bespaart al een kleine 20 procent op CO₂-uitstoot in vergelijking met diesel, en met Bio-LNG dat geproduceerd wordt in een fabriek in Nederland is er bijna geen CO₂ uitstoot. Onder meer omdat het CO₂ bespaart op transport van de Bio-LNG vanuit het buitenland, bijvoorbeeld uit Scandinavië. Deze LNG wordt afgehaald van een terminal in Rotterdam. Apart bewaren hoeft niet, want het eindproduct van LNG en Bio-LNG is precies hetzelfde. ,,Nu is zo’n 25 procent van onze LNG voorraad Bio-LNG. Wanneer de fabriek open is schiet dat door naar meer dan de helft. Over vijf jaar hopen we volledig Bio-LNG te leveren”, zegt Van der Schuit.
Voor waterstof is het nog te vroeg
Voor groene waterstof is het nog te vroeg, volgens Van der Schuit. Hoewel hij dit wel zeker als een optie in de toekomst ziet. ,,Je kunt wel gaan voor waterstof of elektriciteit, maar dan doe je de komende tien jaar niets. Als je dan kijkt naar LNG: het product is er, de trucks zijn er. Het is nu vooral een kwestie van opschalen. Als groene waterstof als brandstof technisch mogelijk wordt, rendabeler en vooral als het CO₂ bespaart, dan gaan we daar ook mee aan de slag.”