LNG tanken doe je zo

Geplaatst op

16/06/2020

Categorie

Blogs

LNG is vloeibaar gemaakt aardgas, dat een extreem lage temperatuur heeft. Hierdoor wordt het volume van aardgas 600 keer kleiner en is het uitermate geschikt als transportbrandstof. Door de extreem lage temperatuur werkt het tanken van LNG wel anders dan het tanken van diesel. Tim (Manager Operations Germany) deelt in deze blog graag wat praktische informatie en tips zodat je veilig de weg op gaat!

Veiligheid

Een belangrijk onderdeel van LNG tanken is veiligheid. Naast de voorschriften die we ook kennen bij een regulier tankstation (denk aan niet roken, geen open vuur en het uitschakelen van de motor), is het volgen van een tankinstructie voor het tanken van LNG verplicht in de meeste landen. Dat kan op locatie zijn, of via een online training. Bij de instructies leer je onder andere wat de standaardprocedures zijn om te tanken, waarom het dragen van Persoonlijke Beschermingsmiddelen belangrijk is en hoe te handelen in (potentieel) gevaarlijke situaties. Na het volgen van de instructie kan de chauffeur veilig en zelfstandig tanken.

Tankpas

Om LNG te tanken moet je in het bezit zijn van een speciale tankpas. Bankpassen en de standaard tankpas van je huidige brandstofleverancier worden vaak niet geaccepteerd bij LNG stations. Met een tankpas van Rolande kun je LNG tanken bij het meest uitgebreide LNG-netwerk van Europa!

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Op het LNG tankstation zijn persoonlijke beschermingsmiddelen verplicht! Denk daarbij aan:

  • cryogene veiligheidshandschoenen (EN 511 221)
  • veiligheidsbril of gelaatsmasker
  • lange mouwen en lange broek
  • gesloten schoenen.

Probeer zoveel mogelijk je huid te bedekken zodat je beschermd bent bij contact met extreem koude onderdelen, zoals de vulslang.

Tanken

Het tanken van een LNG-truck neemt ongeveer evenveel tijd in beslag als het tanken van een diesel-truck. Controleer altijd de druk in de voertuigtank. Als de druk hoger is dan 10 bar, moet deze worden verlaagd om te kunnen tanken.

Verwijder de tankdop en neem de nozzle uit de houder. Controleer deze op beschadigingen en maak alle aansluitingen goed schoon en droog met het luchtpistool.
Sluit de nozzle aan op de LNG-tank, druk op de knop op de pomp en het LNG stroomt gedurende 10-15 minuten in de vrachtwagen.

Dit artikel kan niet worden beschouwd als volledige veiligheidsinformatie.