Frontrunner
incleanfuel

LNG

De transportmarkt is in verandering. We weten dat transport groener kan en moet. Diesel wordt na 100 jaar vervangen door alternatieve, schonere brandstoffen. Rolande is ervan overtuigd dat Liquefied Natural Gas (LNG) het meest duurzame en economische alternatief voor diesel is. We zien LNG als de brandstof die nodig is om de weg vrij te maken voor Bio-LNG.

Nu werken aan schoner transport

Rolande bewijst dat het kan, en we staan daarin niet alleen. LNG als transportbrandstof wint steeds meer terrein. En terecht. Groener transport is essentieel voor een schonere wereld.

lng
Nederland € 1,359*
Duitsland € 1,329*
België € 0,971*
op
27/05 2024
27/05/2024
* Exclusief BTW. Voor station Habay in België geldt een afwijkend tarief van € 1,054

Liquefied natural gas

Vloeibaar aardgas

LNG is vloeibaar gemaakt aardgas (methaan), dat een extreem lage temperatuur heeft. Hierdoor wordt het volume van aardgas 600 keer kleiner en is het uitermate geschikt als transportbrandstof.

Infographic LNG

Rijden op LNG biedt veel voordelen

  • LNG-trucks zijn nóg een stuk schoner dan Euro-VI dieseltrucks.
  • Met LNG realiseer je een Co2-reductie van 17%
  • LNG-trucks zijn tot 75% stiller dan dieseltrucks
  • LNG is niet nieuw; Bekijk hier de geschiedenis van LNG.
  • Rijden op LNG is kostenbesparend; elke kilometer weer.

Waarom overstappen op LNG?

Overstappen naar LNG betekent een schonere, stillere en goedkopere truck. Momenteel leveren meerdere truckfabrikanten krachtige LNG-trucks, die qua prestaties niet  onderdoen voor een dieseltruck.

Liquefied Natural Gas Truck

Waar komt het LNG van Rolande vandaan?

Rolande betrekt haar LNG onder andere van de Gate Terminal in de Rotterdamse haven. Deze Gate Terminal is de eerste LNG-importterminal van Nederland, met toegang tot Noordwest-Europa. Hier wordt het vloeibaar aardgas per schip aangevoerd. Dit aardgas komt onder andere uit de Verenigde Staten, Rusland, Qatar en Noorwegen en is vloeibaar, doordat het is afgekoeld tot -160 graden Celsius. Bij deze temperatuur wordt het aardgas bij Gate Terminal opgeslagen. Vervolgens wordt het in vloeibare vorm gebruikt als brandstof voor vrachtwagens en scheepvaart.

Bio-LNG by Rolande truck

LNG is de opstap naar Bio-LNG

Liquefied Natural Gas is de eerste en beste stap naar Bio-LNG. Bio-LNG is vloeibaar gemaakt biogas. Rolande produceert Bio-LNG dat wordt gemaakt uit biogas van stortafval, afvalwaterzuiveringen of vergistingsinstallaties. Het biogas wordt opgevangen, gereinigd en vloeibaar gemaakt. Dit proces zorgt voor een CO₂-reductie van maar liefst 99,8% over de gehele keten.

Het voordeel: Biogas is fossielvrij. Wat het rijden – zelfs voor het zware wegtransport – écht duurzaam maakt. In tegenstelling tot het produceren en vervoeren van LNG, is de productie van Bio-LNG nieuw. De stap naar het rijden op LNG en het uitrollen van een internationaal netwerk van LNG stations is essentieel om Bio-LNG op grote schaal op de markt te kunnen brengen.

In het kader van het BIOLNG4EU project bouwt Rolande de komende jaren installaties waar Bio-LNG wordt geproduceerd, zodat er steeds meer fossielvrij getransporteerd kan worden.

Wil je weten welke toegevoegde waarde (Bio-)LNG voor jouw bedrijf heeft?