Veelgesteldevragen

Heb je een vraag?

Onderstaand vind je antwoorden op veelvoorkomende vragen. Staat jouw vraag er niet bij?
Neem dan contact op met ons via +31 (0) 85 081 33 00 of info@rolande.nl.

Algemeen

Waar is het hoofdkantoor van Rolande gevestigd?

Het hoofdkantoor van Rolande is gevestigd aan de Dr Hub van Doorneweg 195, 5026 RE Tilburg.

Waar is de werkplaats van Rolande gevestigd?

De werkplaats van Rolande is gevestigd aan de Ledeboerstraat 68-15, 5048 AD Tilburg.

Hoe kan ik contact opnemen met Rolande?

Je kunt telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0) 85 081 33 00. Ook kun je ons mailen via info@rolande.nl.

Wie werken er bij Rolande?

Samen werken we elke dag aan groener transport. Maak kennis met ons team!

Solliciteren bij Rolande, hoe werkt dat?

Je vindt onze vacatures op de Werken Bij-pagina. Solliciteren doe je eenvoudig door het online sollicitatieformulier in te vullen en je CV mee te sturen.

CO₂-reductie

Wat is de well-to-wheel (WTW) methode?

Bij de well-to-wheel benadering brengen we de totale hoeveel koolstofdioxide (CO2) die vrijkomt bij het gebruik van een truck in kaart. Deze methode houdt rekening met het totale energieverbruik en de uitstoot gedurende de hele levenscyclus: van de winning van grondstoffen tot de aandrijving van de truck.

Hoe wordt well-to-wheel-uitstoot (WTW) berekend?

Rolande gebruikt 2 componenten bij de berekening van de well-to-wheel-uitstoot: 1. Well-to-tank (WTT) en 2. Tank-to-wheel (TTW). De WTT-emissies zijn gebaseerd op gegevens over de herkomst van Bio-LNG. De TTW-emissies zijn gebaseerd op ISO 14083.

Hoe wordt well-to-tank-uitstoot (WTT) berekend?

Well-to-tank-emissies omvatten alle broeikasgasemissies tijdens de productie, verwerking en levering van de brandstof. Rolande gebruikt actuele gegevens van ISCC-gecertificeerde Bio-LNG-producenten en transportbedrijven die de Bio-LNG naar onze tankstations vervoeren.

Hoe wordt tank-to-wheel-uitstoot (TTW) berekend?

De uitstoot van tank-to-wheel omvat de uitstoot van broeikasgassen van een vrachtwagen. Bij de berekening van de TTW-uitstoot gebruikt Rolande de gegevens van ISO 14083.

Hoe wordt well-to-wheel-besparing (WTW) berekend?

De reductie van broeikasgasuitstoot is gebaseerd op de WTW CO2-uitstoot van het werkelijke volume Bio-LNG, in vergelijking met de WTW CO2-uitstoot van diesel volgens ISO 14083.

Wat houdt ‘ISCC-gecertificeerd’ in?

ISCC (International Sustainability & Carbon Certification) is een onafhankelijke organisatie. ISCC certificeert bedrijven met duurzame, volledig traceerbare toeleveringsketens, die de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Rolande is een ISCC-gecertificeerd bedrijf.

Wat houdt ‘CO2-eq’ in?

Een CO2-equivalent, afgekort als CO2-eq, is een maateenheid die wordt gebruikt om de uitstoot van verschillende broeikasgassen te vergelijken op basis van hun Global Warming Potential (GWP): het aardopwarmingsvermogen. Je vindt deze eenheid op het certificaat dat je krijgt wanneer je Bio-LNG van Rolande afneemt.

Brandstoffen

Wat is Bio-LNG?

Bio-LNG is methaan dat wordt gewonnen uit vergisting van afvalproducten, dat vervolgens vloeibaar gemaakt is. De samenstelling van Bio-LNG is vrijwel gelijk aan dat van LNG. Hierdoor is Bio-LNG inzetbaar als circulaire brandstof in dezelfde voertuigen en infrastructuur als LNG.Bio-LNG is in elke blend in te zetten in bestaande LNG-trucks. Hierdoor behoud je alle voordelen qua prestaties, brandstofverbruik en geluidsniveau die je gewend bent van een LNG-truck. Voor een blend wordt een vaste opslag betaalt op de LNG-prijs. Rolande helpt je graag bij het maken van een maatwerkberekening voor jouw vloot. Bovendien kunnen we met onze CO2-calculator precies uitrekenen met welke blend je kunt voldoen aan jouw CO2-reductie targets.

Hoe tank ik Bio-LNG?

Heeft jouw organisatie serieuze ambities voor CO2-reductie van transport richting 2025 of 2030? Een goed en beschikbaar alternatief voor de inzet van diesel is Bio-LNG. Rolande helpt je graag bij het maken van een maatwerkberekening voor jouw vloot en duurzaamheidsambities. Neem contact met ons op voor een maatwerkberekening en begin vandaag nog met de transitie naar duurzaam transport.

Waar kan ik Bio-LNG tanken?

Op ieder LNG-tankstation van Rolande tank je Bio-LNG. Je vindt onze stations door heel Nederland, België en Duitsland. Wil jij de stap maken naar fossielvrij wegtransport en overstappen naar Bio-LNG? Neem contact met ons op!

Waar komt Bio-LNG van Rolande vandaan?

Bio-LNG van Rolande wordt in Noorwegen en Zweden geproduceerd uit grondstoffen die voldoen aan de normen van Renewable Energy Directive (RED): een wettelijk kader voor de ontwikkeling van schone energie in alle sectoren binnen de EU-economie.

Hoe toon ik aan dat ik Bio-LNG afneem bij Rolande?

Wanneer je Bio-LNG van Rolande afneemt, krijg je jaarlijks een certificaat. Hierop staat het aantal kilogram Bio-LNG vermeld dat je hebt getankt én de CO2-besparing.

Kan ik ook een blend van Bio-LNG en LNG inzetten?

Bio-LNG is in elke blend in te zetten in bestaande LNG-trucks. Hierdoor behoud je alle voordelen qua prestaties, brandstofverbruik en geluidsniveau die je gewend bent van een LNG-truck. De blend kan ook gedurende de tijd meegroeien met jouw duurzaamheidsambities.Voor een blend betaal je een vaste opslag op de LNG-prijs. Rolande helpt je graag bij het maken van een maatwerkberekening voor jouw vloot. Neem contact op en zet vandaag de stap naar fossielvrij wegtransport.

Welke mogelijkheden biedt Rolande voor 100% Bio-LNG?

Bij Rolande heb je de mogelijkheid om 100% Bio-LNG te tanken. Zo bespaar je tot wel 100% CO2! Voor Bio-LNG betaal je een vaste opslag op de LNG-prijs. We helpen je graag bij het maken van een maatwerkberekening voor jouw vloot. Vraag een Bio-LNG offerte aan.

Wat is LNG?

LNG staat voor Liquefied Natural Gas, vloeibaar gemaakt aardgas. Door aardgas vloeibaar te maken, neemt het volume 600 keer af, waardoor het zeer geschikt wordt als brandstof. Aardgas wordt vloeibaar bij –160 graden Celsius. Het hoofdbestanddeel is methaan (CH4), de lichtste koolwaterstofverbinding.

Wat is CNG+?

CNG staat voor Compressed Naturel Gas, gecomprimeerd aardgas. Rolande biedt het meest hoogwaardige CNG van Nederland: CNG+. Ons CNG is hoogcalorisch waardoor de actieradius met 25% toeneemt.

Wat zijn de voordelen van een (Bio-)LNG-truck?

Met (Bio-)LNG rijd je schoner en stiller zonder de voordelen van een reguliere truck te verliezen. Kiezen voor (Bio-)LNG betekent kiezen voor de toekomst. Lees hier alle voordelen.

Hoe ontvang ik meer informatie over (Bio-)LNG en/of CNG+?

Wil je meer weten over (Bio-)LNG, CNG+ of over onze organisatie? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn, Facebook en Instagram! Je blijft dan op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.Wil je liever telefonisch of per mail meer informatie opvragen? Neem dan gerust contact op via +31 (0) 85 081 33 00 of info@rolande.nl.

HVO100

Wat is HVO?

HVO is een duurzaam alternatief voor diesel. Het is fossielvrij én bespaart tot 90% CO2 ten opzichte van diesel. HVO staat voor Hydrotreated Vegetable Oil. Het wordt gemaakt van plantaardige afval- en restoliën en vetten, denk bijvoorbeeld aan oud frituurvet. Dat wordt met waterstof bewerkt (hydrotreated), om het geschikt te maken als brandstof. Hierdoor ontstaat een product dat qua samenstelling sterk lijkt op diesel, zonder daarvoor daadwerkelijk fossiele grondstoffen te gebruiken. HVO is verkrijgbaar in verschillende blends maar bij Rolande kiezen we ervoor om alleen de volledig fossielvrije variant HVO100 aan te bieden.

Wat zijn de voordelen van HVO100?

HVO100 is een 100% fossielvrije brandstof. Met HVO100 rijd je stiller en bespaar je tot wel 90% CO2-uitstoot. Ook is de uitstoot van schadelijke emissies zoals fijnstof en stikstofoxiden (NOx) veel lager ten opzichte van diesel. HVO100 kan in bestaande dieseltrucks worden getankt, zonder aanpassingen aan de motor of het brandstofsysteem. De actieradius is vergelijkbaar met die van diesel.

Op welke locaties kan ik HVO100 tanken?

HVO100 is direct beschikbaar op tientallen locaties in Nederland. Daarmee hebben we in Nederland direct een dekkend netwerk. Momenteel tank je met de Rolande-tankpas HVO100 op partnerlocaties, gewoon in je dieseltruck. Daarnaast investeren we in onze eigen tankinfrastructuur, waardoor HVO100 in de toekomst ook op onze eigen Rolande-stations getankt kan worden. Bekijk het complete overzicht van alle locaties.

Wat is de herkomst van HVO100?

Het is belangrijk dat de keten van de hernieuwbare brandstoffen volledig transparant is en goed gecontroleerd wordt. Alleen dan kan je als aanbieder namelijk garanderen dat afvalstromen op de juiste manier ingezet worden én het product echt bijdraagt aan CO2-reductie en verduurzaming. Rolande koopt daarom HVO100 in bij partners met een internationaal keurmerk: de ISCC-certificering. Product en leverancier worden beoordeeld op duurzame productie, beheer, traceerbaarheid en broeikasgasreductie. 

Hoe tank ik HVO100?

HVO100 tanken verloopt op dezelfde manier als het tanken van diesel. Voor vragen over de tankprocedure verwijzen we je graag naar de partnerlocaties waar je HVO100 tankt.

Hoe vraag ik een tankpas aan om HVO100 te kunnen tanken?

Je vraagt eenvoudig een gratis tankpas aan via onze website.

Wat moet ik doen als ik (technische) problemen ervaar tijdens het tanken van HVO100?

Voor hulp bij technische problemen tijdens het tanken van HVO100 verwijzen we graag naar de partnerlocaties waar je HVO100 tankt.

Wat is de prijs van HVO100?

Voor de actuele prijs van HVO100 verwijzen we je naar de website van onze partnerstations waar je HVO100 tankt.

Wat is AdBlue en waarvoor wordt het gebruikt?

AdBlue is een vloeistof die wordt gebruikt in diesel-voertuigen. Het is een veilige en effectieve manier om de uitstoot van schadelijke stikstofoxiden (NOx) te reduceren.AdBlue helpt om uitlaatgassen te reinigen voordat ze in de atmosfeer terechtkomen. In de uitlaat van het voertuig is een speciaal systeem aanwezig, dat AdBlue met uitlaatgassen mengt. Dit zorgt voor een chemische reactie die schadelijke stikstofoxiden omzet in onschadelijke stikstof en waterdamp.Hoewel je met HVO100 een lagere uitstoot van stikstofoxiden hebt in vergelijking met diesel, blijft het gebruik van AdBlue nodig.

Waar kan ik AdBlue tanken?

AdBlue zit in een aparte tank en moet regelmatig worden bijgevuld. Op de partnerlocaties waar je HVO100 tankt met de Rolande tankpas, kun je ook AdBlue tanken.

Rolande netwerk

Op welke locaties kan ik tanken met de Rolande tankpas?

Ons netwerk reikt verder dan de Rolande stations. Met onze tankpas kun je namelijk ook op andere CNG- en LNG-stations tanken. Bekijk hier het complete overzicht.

Waar zijn jullie stations in Duitsland gevestigd?

We hebben stations in Ulm, Duisburg, Dortmund, Grasdorf, Lübeck, Ziesar, Himmelkron en Hamburg.

Waar zijn jullie stations in Nederland gevestigd?

We hebben stations in Alkmaar, Bodegraven, Duiven, Geldermalsen, Heerenveen, Heteren, Nieuwegein, Oude Tonge, Rotterdam-Botlek, Tilburg, Utrecht, Veghel en Zaandam.

Waar zijn jullie stations in België gevestigd?

We hebben stations in Antwerpen, Habay, Meer, Waregem en Zellik.

Tankpas

Hoe vraag ik een (extra) tankpas aan?

Je kunt eenvoudig een (extra) tankpas aanvragen via onze website.

Op welke locaties kan ik tanken met de Rolande tankpas?

Ons netwerk reikt verder dan de Rolande stations. Met onze tankpas kun je namelijk ook op andere CNG- en LNG-stations tanken. Bekijk hier het complete overzicht.

Mijn tankpas werkt niet meer, wat moet ik doen?

Vraag eenvoudig een vervangende pas aan.

Mijn tankpas is geblokkeerd, wat nu?

Als je tankpas geblokkeerd is, kun je telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0) 85 081 33 00. Of mail ons via info@rolande.nl.

Prijzen LNG / BIO-LNG / CNG+

Wat is de prijs van Bio-LNG?

Voor Bio-LNG betaal je een vaste opslag op de LNG-prijs. We helpen je graag bij het maken van een maatwerkberekening voor jouw vloot! Je kunt ons bereiken via +31 (0)85 081 33 00 of info@rolande.nl. Of vul het contactformulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Wat is de prijs van LNG?

De meest actuele prijs van LNG bij Rolande vind je hier.

Wat is de prijs van CNG+?

De meest actuele prijs van CNG+ bij Rolande vind je hier.

Op het station

Hoe ziet een station van Rolande eruit?

In deze vlog zie je hoe een LNG-station van Rolande eruitziet en hoe deze werkt.

Wanneer gebruik ik de intercom?

Voor het melden van storingen en technische vragen over het tanken kun je 24/7 bellen via de intercom op het tankstation. De locatie van de intercom  wordt door middel van stickers aangegeven.

Wanneer gebruik ik de noodstop?

Op iedere dispenser zit, onder een afdekkapje, een noodstop. Deze knop kan in noodgevallen, bij grote calamiteiten, ingedrukt worden. De volledige installatie wordt dan uitgeschakeld.Bel, nadat je op de noodstop hebt gedrukt, vanaf een veilige locatie 112.Wanneer druk je op de noodstop? - Iemand is (ernstig) verwond - Bij morsen of onbedoeld vrijkomen van vloeibare LNG - Er is brand op het station 

Waar vind ik een warmwaterpunt?

Op ieder station van Rolande is een warmwaterpunt. De locatie van het warmwaterpunt wordt met een sticker aangegeven. Bij ieder punt vind je ook een gieter. Als de nozzle tijdens het tanken is vastgevroren, gebruik dan warm water om de nozzle los te kunnen maken.

Mag ik parkeren bij een station van Rolande?

Parkeren op een (Bio-)LNG station is niet toegestaan, behalve op daarvoor aangewezen plaatsen.

Ik zie condensatiedamp, wat is er aan de hand?

Geen paniek, dit is normaal. Tijdens het lossen van LNG ontstaat vaak condensatiedamp, wat afkomstig is uit de verdamper onder de oplegger. Het vullen van een tank op een station duurt 1 tot 1,5 uur.

Noodinstructies

Wanneer is er sprake van een noodsituatie?

In de volgende gevallen is er sprake van een noodsituatie:- Iemand is (ernstig) verwond - Bij morsen of onbedoeld vrijkomen van vloeibare LNG - Er is brand op het station

Wat moet ik doen bij morsen of vrijkomen van LNG?

Druk op de noodstop. Bij het vrijkomen van een grote hoeveelheid LNG zal het station vanzelf in noodstop gaan. Breng via de intercom de beheerder op de hoogte. De beheerder zal hulpdiensten oproepen. Als de intercom niet toegankelijk is, bel dan vanaf een veilige locatie naar 112.

Wat moet ik doen als er brand ontstaat op het station?

In geval van brand zal er een alarm afgaan. Het station zal vanzelf in noodstop gaan. Breng via de intercom de beheerder op de hoogte. De beheerder zal hulpdiensten oproepen. Als de intercom niet toegankelijk is, bel dan vanaf een veilige locatie naar 112.

Tanken

Met welke tankpassen kan ik bij jullie tanken?

Kijk voor een compleet overzicht van alle tankpassen op de pagina tankpasacceptatie.

Bij de betaalpaal wordt om een driver ID gevraagd, wat voer ik hier in?

Een driver ID is een code die opgevraagd kan worden voor de administratie van jouw werkgever. Als je een persoonlijke code of kenteken hebt, kun je deze invoeren op de betaalpaal. Als je je driver ID niet (meer) weet, vul dan vier keer '0' in.

Ik wil mijn personeel graag goed instrueren, kan Rolande mij hierbij helpen?

Wij vinden veilig tanken erg belangrijk en dragen op verschillende manieren bij aan het trainen van chauffeurs. Zo organiseren we Rolande-dagen op onze stations. Daarnaast verzorgen we tanktrainingen op maat. Afhankelijk van de behoefte, bieden we een passende training aan. Vul bij interesse het contactformulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Waarom is het dragen van Persoonlijke Beschermings Middelen (PBM) verplicht?

LNG is vloeibaar gemaakt aardgas (methaan), dat een extreem lage temperatuur heeft van -160 °C. Dit betekent dat de nozzle, de leidingen van de dispenser en de leidingen van de voertuigtank zeer koud kunnen zijn. Door het gebruik van Persoonlijke Beschermings Middelen (PBM) voorkom je brandwonden en bevriezingsverschijnselen. Je leest hier meer over veilig tanken op een Rolande station.

Hoe bedien ik de dispenser?

Per tankstation kan de bediening van de dispenser verschillen. De juiste volgorde staat op de sticker van de dispenser.

Welke soorten nozzles zijn er?

Op onze tankstations in Alkmaar en Heerenveen werken de nozzles volgens het vlinderprincipe. Op alle overige Rolande stations zijn er draainozzles.

Hoe voorkom ik dat de nozzle vastvriest?

Door met het luchtpistool de nozzle goed schoon en droog te spuiten,  voorkom je dat de nozzle vastvriest tijdens het tanken.

De nozzle is vastgevroren, wat moet ik doen?

Op ieder station van Rolande is een warmwaterpunt. De locatie van het warmwaterpunt wordt met een sticker aangegeven. Bij ieder punt vind je ook een gieter. Als de nozzle tijdens het tanken is vastgevroren, gebruik dan warm water om de nozzle los te kunnen maken.

Hoe gaat een eerste tankbeurt met een nieuwe truck?

Bij een eerste vertanking van een nieuwe truck adviseren wij eerst tot maximaal 6 kg LNG te tanken en vervolgens 10-15 minuten te rijden om de tank af te koelen en de druk tot onder 10 bar/150 psi te krijgen voordat je de normale tankprocedure start. Mogelijk dien je deze stap enkele keren te herhalen.

Technische vragen

Hoe word ik op de hoogte gebracht van storingen?

Op onze website vind je een actueel overzicht van de werking van de Rolande tankstations. Wanneer een tankstation onverhoopt uitvalt, of wanneer een storing is verholpen, informeren we onze klanten daarnaast zo snel mogelijk per email.Wil jij ook graag op de hoogte worden gehouden van storingen? Stuur dan een e-mail naar info@rolande.nl.

Hoe kan ik storingen doorgeven aan Rolande?

Voor het melden van storingen kun je 24/7 bellen via de intercom op het tankstation. Je wordt dan direct geholpen. Ben je niet meer op het tankstation aanwezig? Bel dan tijdens kantooruren naar ons kantoor via +31 (0) 85 081 33 00.