Heb je een vraag?
Onderstaand vind je antwoorden op veelvoorkomende vragen. Staat je antwoord er niet bij?
Neem dan contact op met ons via +31 (0) 85 081 33 00 of info@rolandelng.nl.
Algemeen
Waar is het hoofdkantoor van Rolande gevestigd?
Het hoofdkantoor van Rolande is gevestigd aan de Dr Hub van Doorneweg 195, 5026 RE Tilburg.
Waar is de werkplaats van Rolande gevestigd?
De werkplaats van Rolande is gevestigd aan de Ledeboerstraat 68-15, 5048 AD Tilburg.
Hoe kan ik contact opnemen met iemand van Rolande?
Je kunt telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0) 85 081 33 00. Ook kun je ons mailen via info@rolande.nl.
Wie werken er bij Rolande?
Samen werken we elke dag aan groener transport. Maak kennis met ons team!
Solliciteren bij Rolande, hoe werkt dat?
Je vindt onze vacatures op de Werken Bij-pagina. Solliciteren doe je eenvoudig door het online sollicitatieformulier in te vullen en je CV mee te sturen.
Brandstoffen
Wat is Bio-LNG?
Bio-LNG is methaan dat wordt gewonnen uit vergisting van afvalproducten, dat vervolgens vloeibaar gemaakt is. De samenstelling van Bio-LNG is vrijwel gelijk aan dat van LNG. Hierdoor is Bio-LNG inzetbaar als ciculaire brandstof in dezelfde voertuigen en infrastructuur als LNG.Bio-LNG is in elke blend in te zetten in bestaande LNG-trucks. Hierdoor behoud je alle voordelen qua prestaties, brandstofverbruik en geluidsniveau die je gewend bent van een LNG-truck. Voor een blend wordt een vaste opslag betaalt op de LNG-prijs. Rolande helpt je graag bij het maken van een maatwerkberekening voor jouw vloot. Bovendien kunnen we met onze CO2-calculator precies uitrekenen met welke blend je kunt voldoen aan jouw CO2-reductie targets.
Wat is LNG?
LNG staat voor Liquefied Natural Gas, vloeibaar gemaakt aardgas. Door aardgas vloeibaar te maken, neemt het volume 600 keer af, waardoor het zeer geschikt wordt als brandstof. Aardgas wordt vloeibaar bij –160 graden Celsius. Het hoofdbestanddeel is methaan (CH4), de lichtste koolwaterstofverbinding.
Wat is CNG+?
CNG staat voor Compressed Naturel Gas, gecomprimeerd aardgas. Rolande biedt het meest hoogwaardige CNG van Nederland: CNG+. Ons CNG is hoogcalorisch waardoor de actieradius met 25% toeneemt.
Wat zijn de voordelen van een (Bio-)LNG-truck?
Met (Bio-)LNG rijd je schoner en stiller zonder de voordelen van een reguliere truck te verliezen. Kiezen voor (Bio-)LNG betekent kiezen voor de toekomst. Lees hier alle voordelen.
Ik wil graag meer informatie over (Bio)-LNG en/of CNG+, hoe doe ik dat?
Wil je meer weten over (Bio-)LNG, CNG+ of over onze organisatie? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn, Facebook en Instagram! Je blijft dan op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.Wil je je vraag liever telefonisch of per mail stellen? Neem dan gerust contact op via +31 (0) 85 081 33 00 of info@rolande.nl.
Rolande netwerk
Op welke locaties kan ik tanken met de Rolande tankpas?
Ons netwerk reikt verder dan de Rolande stations. Met onze tankpas kun je namelijk ook op andere CNG- en LNG-stations tanken. Bekijk hier het complete overzicht.
Waar zijn jullie stations in Duitsland gevestigd?
We hebben stations in Ulm, Duisburg, Dortmund, Grasdorf, Lübeck en Hamburg.
Waar zijn jullie stations in Nederland gevestigd?
We hebben stations in Alkmaar, Bodegraven, Duiven, Geldermalsen, Heerenveen, Leeuwarden, Nieuwegein, Oude Tonge, Rotterdam-Botlek, Tilburg, Utrecht, Veghel en Zaandam.
Waar zijn jullie stations in België gevestigd?
We hebben stations in Antwerpen, Habay, Meer en Waregem.
Tankpas
Hoe vraag ik een (extra) tankpas aan?
Je kunt eenvoudig een (extra) tankpas aanvragen via onze website.
Op welke locaties kan ik tanken met de Rolande tankpas?
Ons netwerk reikt verder dan de Rolande stations. Met onze tankpas kun je namelijk ook op andere CNG- en LNG-stations tanken. Bekijk hier het complete overzicht.
Mijn tankpas werkt niet meer, wat moet ik doen?
Vraag eenvoudig een vervangende pas aan.
Mijn tankpas is geblokkeerd, wat nu?
Als je tankpas geblokkeerd is, kun je telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0) 85 081 33 00. Ook kun je ons mailen via info@rolande.nl.
Prijzen LNG / BIO-LNG / CNG+
Wat is de prijs van Bio-LNG?
Voor Bio-LNG betaal je een vaste opslag op de LNG-prijs. We helpen je graag bij het maken van een maatwerkberekening voor jouw vloot! Je kunt ons bereiken via +31 (0)85 081 33 00 of info@rolande.nl. Of vul het contactformulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.
Wat is de prijs van LNG?
De meest actuele prijs van LNG bij Rolande vind je hier.
Wat is de prijs van CNG+?
De meest actuele prijs van CNG+ bij Rolande vind je hier.
Op het station
Hoe ziet een station van Rolande eruit?
In deze vlog zie je hoe een LNG-station van Rolande eruitziet en hoe deze werkt.
Wanneer gebruik ik de intercom?
Voor het melden van storingen en technische vragen over het tanken kun je 24/7 bellen via de intercom op het tankstation. De locatie van de intercom wordt door middel van stickers aangegeven.
Wanneer gebruik ik de noodstop?
Op iedere dispenser zit, onder een afdekkapje, een noodstop. Deze knop kan in noodgevallen, bij grote calamiteiten, ingedrukt worden. De volledige installatie wordt dan uitgeschakeld.Bel, nadat je op de noodstop hebt gedrukt, vanaf een veilige locatie 112.Wanneer druk je op de noodstop? - Iemand is (ernstig) verwond - Bij morsen of onbedoeld vrijkomen van vloeibare LNG - Er is brand op het station
Waar vind ik een warmwaterpunt?
Op ieder station van Rolande is een warmwaterpunt. De locatie van het warmwaterpunt wordt met een sticker aangegeven. Bij ieder punt vind je ook een gieter. Als de nozzle tijdens het tanken is vastgevroren, gebruik dan warm water om de nozzle los te kunnen maken.
Mag ik parkeren bij een station van Rolande?
Parkeren op een (Bio-)LNG station is niet toegestaan, behalve op daarvoor aangewezen plaatsen.
Ik zie condensatiedamp, wat is er aan de hand?
Geen paniek, dit is normaal. Tijdens het lossen van LNG ontstaat vaak condensatiedamp, wat afkomstig is uit de verdamper onder de oplegger. Het vullen van een tank op een station duurt 1 tot 1,5 uur.
Noodinstructies
Wanneer is er sprake van een noodsituatie?
In de volgende gevallen is er sprake van een noodsituatie:- Iemand is (ernstig) verwond - Bij morsen of onbedoeld vrijkomen van vloeibare LNG - Er is brand op het station
Wat moet ik doen bij morsen of vrijkomen van LNG?
Druk op de noodstop. Bij het vrijkomen van een grote hoeveelheid LNG zal het station vanzelf in noodstop gaan. Breng via de intercom de beheerder op de hoogte. De beheerder zal hulpdiensten oproepen. Als de intercom niet toegankelijk is, bel dan vanaf een veilige locatie naar 112.
Wat moet ik doen als er brand ontstaat op het station?
In geval van brand zal er een alarm afgaan. Het station zal vanzelf in noodstop gaan. Breng via de intercom de beheerder op de hoogte. De beheerder zal hulpdiensten oproepen. Als de intercom niet toegankelijk is, bel dan vanaf een veilige locatie naar 112.
Tanken
Met welke tankpassen kan ik bij jullie tanken?
Kijk voor een compleet overzicht van alle tankpassen op de pagina tankpasacceptatie.
Bij de betaalpaal wordt om een driver ID gevraagd, wat voer ik hier in?
Een driver ID is een code die opgevraagd kan worden voor de administratie van jouw werkgever. Als je een persoonlijke code of kenteken hebt, kun je deze invoeren op de betaalpaal. Als je je driver ID niet (meer) weet, vul dan vier keer '0' in.
Ik wil mijn personeel graag goed instrueren, kan Rolande mij hierbij helpen?
Wij vinden veilig tanken erg belangrijk en dragen op verschillende manieren bij aan het trainen van chauffeurs. Zo organiseren we speciale Rolande-dagen op onze stations. Binnenkort verschijnt op onze website de agenda met data waarop onze instructeurs op de stations zijn. Daarnaast verzorgen we tanktrainingen op maat. Afhankelijk van de behoefte, bieden we een passende training aan. Vul bij interesse het contactformulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.
Waarom is het dragen van Persoonlijke Beschermings Middelen (PBM) verplicht?
LNG is vloeibaar gemaakt aardgas (methaan), dat een extreem lage temperatuur heeft van -160 °C. Dit betekent dat de nozzle, de leidingen van de dispenser en de leidingen van de voertuigtank zeer koud kunnen zijn. Door het gebruik van Persoonlijke Beschermings Middelen (PBM) voorkom je brandwonden en bevriezingsverschijnselen. Je leest hier meer over veilig tanken op een Rolande station.
Hoe bedien ik de dispenser?
Per tankstation kan de bediening van de dispenser verschillen. De juiste volgorde staat op de sticker van de dispenser.
Welke soorten nozzles zijn er?
Op onze tankstations in Alkmaar en Heerenveen werken de nozzles volgens het vlinderprincipe. Op alle overige Rolande stations zijn er draainozzles.
Hoe voorkom ik dat de nozzle vastvriest?
Door met het luchtpistool de nozzle goed schoon en droog te spuiten, voorkom je dat de nozzle vastvriest tijdens het tanken.
De nozzle is vastgevroren, wat moet ik doen?
Op ieder station van Rolande is een warmwaterpunt. De locatie van het warmwaterpunt wordt met een sticker aangegeven. Bij ieder punt vind je ook een gieter. Als de nozzle tijdens het tanken is vastgevroren, gebruik dan warm water om de nozzle los te kunnen maken.
Hoe gaat een eerste tankbeurt met een nieuwe truck?
Bij een eerste vertanking van een nieuwe truck adviseren wij eerst tot maximaal 6 kg LNG te tanken en vervolgens 10-15 minuten te rijden om de tank af te koelen en de druk tot onder 10 bar/150 psi te krijgen voordat je de normale tankprocedure start. Mogelijk dien je deze stap enkele keren te herhalen.
Technische vragen
Hoe word ik op de hoogte gebracht van storingen?
Op onze website vind je een actueel overzicht van de werking van de Rolande tankstations. Wanneer een tankstation onverhoopt uitvalt, of wanneer een storing is verholpen, informeren we onze klanten daarnaast zo snel mogelijk per email.Mocht je graag op de hoogte gehouden worden van storingen, maar ontvang je nog geen berichten? Stuur dan een e-mail naar info@rolande.nl.
Hoe kan ik storingen doorgeven aan Rolande?
Voor het melden van storingen kun je 24/7 bellen via de intercom op het tankstation. Je wordt dan direct geholpen. Ben je niet meer op het tankstation aanwezig? Bel dan tijdens kantooruren naar ons kantoor via +31 (0) 85 081 33 00.